Verslag van een duikreis naar KOMODO Indonesië.

Van 10/11 t/m 14/11 2018.

van reiziger Jan van Ommen.

 

Inleiding.

We (Ernst en Jan) vertrokken naar Komodo met het doel mooie tropische duiken te maken en tegelijkertijd de nieuwe cursus biologie wereldwijd van de NOB te volgen. Het leek mij een prachtige kombinatie van het aangename (duiken in tropisch water en nog wel bij het natuurgebied van KOMODO) en het nuttige (meer kennis op doen over hetgeen we onderwater aantreffen (de biologie)). Mijns inziens zijn beide doelen prima bereikt.

De Cursus uitvoering en inhoud.

De cursus is gestart met een voorbereiding (Inleiding) bij Lucas duiksport in Nijverdal, waar we tevens een aantal van de andere deelnemers leerden kennen. Afgesproken werd dat Rob Kool (de docent en cursusleider. In het blad Onderwatersport staat maandelijkse een artikel van hem) zou kijken of de cursus gegeven kon worden aan boord tijdens het varen naar de duikstekken, meestal meer dan 2 uur.

Dit is wonderwel gelukt met beamer en laptop aan boord. Soms onder barre regenbuien, gelukkig meestal na het duiken op de weg terug. We waren allen blij met deze efficiënte tijdsbesteding. 'S morgens als we nog fris waren en niet 's avonds na voor mij (Jan) twee en de anderen meestal drie vermoeiende duiken. Deze indeling van theorie en praktijk maakt het goed verwerken van de stof een stuk beter denk ik. Soms waren er opdrachten en tot mijn verbazing hadden een aantal cursisten wat voorbereid om een presentatie met foto's te geven over de diverse duikgebieden in de wereld. Over de ontbrekende gebieden werden door Rob presentaties gegeven. En ook het indelen van de soorten was serieus bestudeerd. Wij vonden de inzet van de groep erg goed. Helaas ontbraken Ernst en Jan in dat rijtje (Geen digitale foto's en we hadden vooraf niet door dat dit werd verwacht). We hebben geprobeerd een serieuze bijdrage aan de discussie te geven en hopelijk is dat gelukt.

Het duiken.

Het duiken was prima en gevarieerd van stroomduiken (eigenlijk driftduiken) tot mooi langzaam in de stroomschaduw van een eiland het rif bekijken. Wat zagen we zoal: Manta's in grote hoeveelheden hangend in de stroming, terwijl deze Manta's (zwarte en witte) nauwelijks bewegend stil hingen, moesten wij ons goed vast houden om op de plek te blijven. S'avonds werd er nog een lezing door een enthousiaste studente gegeven over het Manta project, om meer te ontdekken over het gedrag en leefwijze van deze Manta's. Toen bleek ook hoe goed het was om de cursus 's morgens te geven, velen moesten tijdens die presentatie vechten tegen de slaap (vermoeidheid!) ondanks de interessante inhoud.

Maar er was meer dan Manta's, zoals schilpadden groot en klein, White-tip en Black tip haaien Napoleons, Murenes en grote scholen Fisilier en andere vissen.

Naast dit grote spul heel veel mooie kleine dieren, zoals Zakpijpen met mooie geelpaarse kleur. Zo heb ik ze niet eerder gezien en een Zeepaardje ter grote van 2 mm met de kleur van het Waaier koraal. Aangewezen door de gids. Ik had dit prachtige wezen  nooit alleen gevonden. Je kon hem of haar alleen ontdekken, omdat hij of zij bewoog en het koraal niet. Niet te vergeten de vele mooie Naaktslakken en de “Nemootjes” (Anemoon visjes, oranje of bruin of zwart dus in verschillende uitvoering). Dit is slechts een deel van hetgeen er te zien was (oja oa de Bidsprinkhaankreeft hebben we ook meerdere keren gezien).

Conclusie:

Wij hebben ons prima vermaakt en veel geleerd en gezien. Het meest opvallende was, dat zelfs in dit natuurgebied is gevist met dynamiet. Hele stukken koraal waren volledig verwoest  soms met het kenmerk van stuk kapot stuk intact en dan weer een stuk kapot enz. Ook de veerkracht van het herstel door het koraal was op sommige plaatsen goed zichtbaar en dat geeft hoop voor de toekomst, als het lukt de dynamiet vissers te weren. Toeristen, zoals wij, brengen hopelijk meer op, geldt ook voor de Manta's hoop ik. Plastic heb hier nauwelijks OW gezien en dat is goed.

Van harte aanbevolen Duiken bij Komodo, vooral in combinatie met de cursus Biologie gegeven door Rob Kool.  Delden 23-11-2018 7.00 uur 's morgens.

 

Ps de groep (12 duikers 1 niet duikster) was een leuke en gezellige groep, waarmee het goed duiken en toeven was, hetgeen natuurlijk bijdroeg aan een geslaagde reis

Foto Bidsprinkhaan