Duiken is onder water genieten van de rust en de onder water-taferelen, zoals waterplanten, vissen (snoek, snoekbaars, baars, paling, rietvoorn enz.), kreeftjes, duikende futen en eenden.
Kortom het is mooi en ontspannend onderwater en dan praat ik alleen nog maar over Nederland en de plassen hier in Twente.
Maar we hebben ook nog Zeeland met zijn Grevelingen (Keeften en Sepiola’s Botervisjes en Zakpijpen) en nog mooier de Oosterschelde met zijn getijde water. Wat zien we in de Oosterschelde? Kreeften, Sepia’s, Anemoonvelden bezaaid met Brokkelsterren en Heremietkreeftjes, die bij goed zicht niet onderdoen of zelfs indrukwekkender zijn dan de Middelandse zee. En vergeet onze Noordzee niet met zijn talloze en prachtige wrakken, dit is een sport apart en vereist zeer goede duikvaardigheden en je moet ook nog tegen een wiebelende zee bij windkracht 3 a 4 kunnen, zonder zeeziek te worden.
In het buitenland wordt het allemaal nog kleurrijker denk aan Bretange, Spanje en de Rode Zee om een paar plaatsen in onze achtertiuin te noemen.
Maar om van dat moois te kunnen genieten moet het duiken zelf een soort reflex worden en moet je je onderwater net zo happy voelen als boven water en dat vereist oefening van technieken en onderhouden van de vaardigheden. Dit kun je het beste doen bij een vereniging. Waarom? Wij hebben de hele winter elke zaterdag een zwembad tot onze beschikking waar we zowel de perslucht als snorkel vaardigheden kunnen aanleren of inslijpen en onderhouden. Wanneer we dan op vakantie gaan naar exotische oorden hoeven we er niet eerst weer in te komen, maar is het duiken onze tweede natuur geworden, zodat we al onze aandacht kunnen richten op al dat moois, dat ons onder water omringt (hopelijk), zonder het te verjagen.
Duiken is prettig en ontspannend na een week hard werken, duiken is sport, duiken is vliegen onder water, duiken is zweven onder water in harmonie met het milieu en op het geluid van je eigen rustige ademhaling wegdromen. Dit zijn zo maar wat opmerkingen van duikers (aquaholics) en ze geven aardig weer wat duiken is.
Vanaf het moment, dat in 1942 Jacques-Yves Cousteau en Emile Cagnan de "Aqualong" uitvonden, is het sportduiken steeds populairder geworden. Wat absoluut geen verbazing wekt als je films en/of documentaires over duiken hebt bekeken. Ze gaan over een schitterende wereld, zo anders dan waarin wij leven. Over koraalriffen, galathea's, murenes, (doopvont-)schelpen, papegaaivissen, octopussen, (walvis-)haaien en manta’s,
Zo kun je duiken (na het behalen van een brevet en een medische keuring) in de plas vlak bij huis, in Zeeland, in de Noordzee, in de Middelandse Zee, in de Rode Zee of in andere duikgebieden verspreid over de gehele wereld.
Ben je enthousiast geworden na dit verhaal neem dan kontakt op met het