Vier leden van onze vereniging hebben een prachtige duiktrip op de Rode Zee vanuit Port Sudan gemaakt.

We verbleven met een groepje van 12 personen op het schip de MSY Elegante. Een Italiaanse duikleider begeleide ons naar prachtige duikstekken. We hebben tijdens onze duiken vele vissen gespot, waaronder diverse soorten haaien, baracuda's, napoleonvissen, maar ook naaktslakken en anemoonvisjes (clownvisjes). Het koraal zag er in het algemeen goed uit. Ook is gedoken op het onderwaterhuis van Jacques-Yves Cousteau de Conshelf twee die  in 1963 voor de kust van Soedan door hem en zijn team werd geplaatst. Hoe het daar aan toeging is ook verfilmd in de bekroonde documentaire Le Monde sans soleil (https://www.youtube.com/watch?v=4mp0PA-O_4c). Bijzonder grappig is om te zien dat er onder water werd gerookt.
Erg bijzonder was de kortstondige ontmoeting van beide Rene's met een groep hamerhaaien op 50 meter diepte. Hoewel je het niet zou verwachten, was er op diverse duikstekken sprake van een flinke stroming. Hard werken dus.

Op de dag voor ons vertrek vond in Sudan een staatsgreep plaats. Die avond zagen we vanaf de boot op de kade een zestal pickups met bemande mitrailleurs rijden. Dit machtsvertoon van militairen maakte duidelijk dat het een serieuze aangelegenheid was. 
Omdat het vliegverkeer 24 uur was gesloten konden we niet met de geplande vlucht terug. Gelukkig was er een dag later een alternatief, waardoor we toch nog met enige vertraging, tevreden en gezond, maar ook vermoeid thuis kwamen.

René en José Bijkerk, René Christenhusz en Paul Horsthuis

Verslag van een duikreis naar KOMODO Indonesië.

Van 10/11 t/m 14/11 2018.

van reiziger Jan van Ommen.

 

Inleiding.

We (Ernst en Jan) vertrokken naar Komodo met het doel mooie tropische duiken te maken en tegelijkertijd de nieuwe cursus biologie wereldwijd van de NOB te volgen. Het leek mij een prachtige kombinatie van het aangename (duiken in tropisch water en nog wel bij het natuurgebied van KOMODO) en het nuttige (meer kennis op doen over hetgeen we onderwater aantreffen (de biologie)). Mijns inziens zijn beide doelen prima bereikt.

De Cursus uitvoering en inhoud.

De cursus is gestart met een voorbereiding (Inleiding) bij Lucas duiksport in Nijverdal, waar we tevens een aantal van de andere deelnemers leerden kennen. Afgesproken werd dat Rob Kool (de docent en cursusleider. In het blad Onderwatersport staat maandelijkse een artikel van hem) zou kijken of de cursus gegeven kon worden aan boord tijdens het varen naar de duikstekken, meestal meer dan 2 uur.

Recentelijk hebben de pensionado’s  Jan van Ommen en ik op twee achtereenvolgende dinsdagochtenden prachtige duiken gemaakt in het Grasbroek.
De zon scheen uitbundig en het zicht was tot 6 meter diep behoorlijk goed. Tot die diepte was de temperatuur van het water prettig. Wat dieper was het aanzienlijk kouder, waar wij in onze natpakken niet op zaten te wachten.